Pasted Graphic
Peter van Limbeek         
Pasted Graphic
SCHRIJVERSVERHALEN:   VERHAALCADEAU

„Vooruitlopend op de officiële lancering van Verhaalcadeau, mag ik hier alvast iets vertellen over mijn project’’, aldus schrijfster Bernique Touw uit Enschede. „Met BoekenGilde ben ik medio november 2013 in de laatste fase van Verhaalcadeau gekomen, het drukken van de boeken. En binnenkort zal ik tien fysieke boekjes in mijn handen houden. Het verkleinwoord is van toepassing, want Verhaalcadeau houdt een serie kleine boekjes in.”

HET CONCEPT VERHAALCADEAU
Het idee voor
Verhaalcadeau ontstond in het vroege voorjaar van 2013, toen Bernique Touw in de boekhandel op de toonbank zogenoemde voorpublicaties zag liggen. Een hoofdstuk, een introductie of een paar gedichten van een nieuw te verschijnen boek of bundel. “Lekkermakertjes, dus”, vertelt de schrijfster. „Het concept, voor mij een ‘eurekamoment’, was ideaal voor al mijn verhalen die ik jarenlang in een ordner en op de computer bewaarde. Het algemene idee is om mensen eens iets anders te laten schenken dan een bon voor boeken, bloemen of bioscoop. Geef eens een Verhaalcadeau: een klein boekje met één verhaaltje! Een Verhaalcadeau kan ook een luxe kaart vervangen. Een Verhaalcadeau is leuk voor; *de jarige *de zieke *de kraamvrouw *de pechvogel *de jubilaris *Vaderdag *Moederdag *Valentijnsdag *de lentedag *de zomerdag *de herfstdag *de winterdag *in de kerstboom *in de paasboom *in de handtas *op het hoofdkussen etc.”

VERHAALCADEAU EN BOEKENGILDE
Bernique Touw vertelt over het verloop van de ontwikkeling van
Verhaalcadeau. "In juni en juli etaleerde ik dit idee bij verschillende drukkers en onderzocht ik de haalbaarheid. Ook op gesprek geweest bij BoekenGilde. Dat voelde meteen goed. Maar een goede ondernemer zoekt vergelijkingsmateriaal en dus benaderde ik ook andere drukkers. Maar die begrepen het niet of hadden geen tijd voor mijn concept. In de zomervakantie selecteerde ik tien verhalen om mee te starten, eind augustus startten Angelique Dekker van Uitgeverij Maan en ik met het redigeren van deze tien verhalen. Het enthousiasme groeide met de vorderingen. Ik koos Boekengilde met het helpen bij het uitvoeren. Ook voor het ontwerp van het binnenwerk en het drukken. Mijn zoon ontwierp de omslagen. Samen met Uitgeverij Maan en natuurlijk mijzelf was dit een gelukkig, want vakkundig en coöperatief, viermanschap.”

BERNIQUE TOUW BIJ BOEKENGILDE
„Half november was het zover, alle teksten voor mijn
Verhaalcadeaus konden definitief naar BoekenGilde. Zij gingen enthousiast aan de slag met de lay-out. En wat ik leuk vond, nadat zij de hele opzet klaar hadden, vroegen ze mij om samen de teksten te fine-tunen, zoals zij dat noemden. Dus op een woensdagmiddag eind november zat ik in Enschede mee te kijken, commentaar te leveren, te kiezen voor dit of voor dat, mee te corrigeren, maar zat ik ook enthousiaste uitroepen te slaken. Ik merkte dat BoekenGilde creatief kon meedenken en zij snapten waar ik naar toe wilde of wat de bedoeling was. BoekenGilde kwam met originele ideeën om iets vorm te geven. Dezelfde woensdag had mijn zoon, dezelfde originele creatieveling, de omslagen in PDF naar BoekenGilde gestuurd. We konden die dus in dezelfde sessie meenemen.”

VERHAALCADEAU IN DE PRAKTIJK
Op haar website (www.bernique.nl, live vanaf medio december 2013) is te lezen hoe de praktische afwikkeling in z'n werk gaat en je
Verhaalcadeaus kunt bestellen. Bij aanvang zijn er 10 verhalen waarvan er 2 kinderverhalen zijn. Per Verhaalcadeau krijg je een gratis boekenlegger. De boekenlegger past qua vormgeving bij het omslag. Je kunt er zelfs voor kiezen om er door Bernique een persoonlijke boodschap op te laten zetten. Dus een boodschap namens jou, voor de ontvanger.

06-12-2013