Pasted Graphic

Jacco Stijkel, Huis-aan-Huis Enschede, 13-09-2012

ENSCHEDE - Een jaar geleden bracht Bernique Touw het prentenboek Kippekee uit. Met Hansje Fokkemast heeft ze nu een boek voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar geschreven over een schippersjongen die wegloopt en allerlei spannende avonturen beleeft.
Voor Bernique Touw begon het vier jaar geleden in Boekelo. “Ik was in het zoutdorp voor een schrijfwedstrijd en was bij een kennis. De Museum Buurt Spoorweg is bijna in zijn achtertuin. Die dag werden stoomtreinen rijklaar gemaakt. Ik liep naar het perron om een kijkje te nemen, en wat ik zag vond ik heel fascinerend. Ik kwam in een loods terecht en op één van de rijtuigen stond de spreuk te lezen ‘Al zijn wij klein, wij willen schipper zijn’. Ik vond het heel apart om dat te lezen op een treinwagon. Ik heb direct navraag gedaan, en ik hoorde dat er vroeger treinwagons zijn gebruikt om schipperskinderen les in te geven. Bij het lezen van die spreuk dacht ik wel ‘maar willen die kinderen wel echt schipper zijn, willen ze niet liever iets anders doen met hun leven?’.” Met deze gedachte als vertrekpunt, bedacht Touw haar hoofdpersoon Hansje Fokkemast. Een schippersjongen, die geen schipper wil worden en wegloopt van het schippersinternaat. “Ik laat hem van alles beleven. Ik weet dat het als een cliché klinkt, maar het verhaal heeft zich zelf geschreven. Toen ik begon met het verhaal had ik wel een vaag plot, maar gaandeweg heeft het avontuur zich ontwikkeld.”
Touw heeft vier kinderen mee laten lezen, waaronder haar twee kleinkinderen Shiraz en Merlijn. “Om de week verzorgde ik een feuilleton met elke dag een hoofdstuk. Daar werd echt naar uitgekeken. Ja, ik deed ook wat met de feedback. Voor woorden die te moeilijk waren, bedacht ik een synoniem. Ook is er een lijst met moeilijke woorden in het boek, voor dingen die nu eenmaal zo heten en ik geen ander woord voor kon of wilde verzinnen. Bovendien vind ik dat het goed voor kinderen is als ze nieuwe woorden leren. Ook vond Merlijn dat ik de koning geen goede naam had gegeven. Op mijn verzoek bedacht hij zelf een naam: Alexander. En zo heet de koning dus ook in het boek. Wat de kinderen allemaal waarderen in het verhaal is de spanning, de vaart en het avontuur. En ze genoten van de Alfa en Bet. Dit zijn twee figuurtjes die een oma voor haar kleinkinderen heeft uitgeknipt en die tot leven zijn gekomen. Alfa en Bet komen in aanraking met Hansje, en de drie worden dikke maatjes. Samen beleven ze allerlei avonturen.” De tekeningen zijn gemaakt door Geertje van der Zijpp, die ook voor Kippekee de illustraties heeft verzorgd. “De tekeningen passen geweldig bij het verhaal. Ik wist ook dat ze dit kon.”

13-09-2012