Pasted Graphic 1
Coen Borgman, tenpages.com
INTERVIEW n.a.v. HET MANUSCRIPT ‘GEHEIMENISSEN’:

Je manuscript ‘Geheimenissen’ bevat veel personages met geheimen. Wat intrigeert je aan (mensen met) geheimen?

Ik denk dat ik dan vooral terug moet grijpen op sprookjes. Als kind, maar later ook nog, verslond ik sprookjes. Daarin komen veel geheimen en/of geheimzinnigheden voor. Geheimen fascineren me en zetten mijn fantasie aan het werk. Je kunt er alle kanten mee op.
 
Je schrijft overwegend in de tegenwoordige tijd. Waarom heb je daarvoor gekozen?

Ik geloof dat het van het soort verhaal afhangt. Een realistisch (kinder)verhaal of een autobiografisch verhaal schrijf ik graag in de tegenwoordige tijd, omdat het krachtiger is. Directer. Als lezer krijgt je het gevoel dat je er heel dicht op zit. Dat is ook mijn eigen ervaring. Ik merkte tijdens het schrijven in óf de ene óf de andere tijd, dat het zo werkt. Maar sprookjes, of sprookjesachtige verhalen, schrijf ik vaker in de verleden tijd. Op de een of andere manier 'past' dat voor mij dan beter. Misschien een kwestie van gewenning aan de traditie bij sprookjes.
 
Bevat het verhaal autobiografische elementen? Of personages die gebaseerd zijn op mensen die je kent?

Nou, mijn vriendin zei, toen ze het gelezen had, dat de hoofdpersoon Judith op mij lijkt! Maar daar was en ben ik me niet van bewust. En Lutterhartje bestaat, maar ik ben er nooit geweest. Nee, het berust helemaal op fantasie.
 
Voor wie is ‘Geheimenissen’ vooral bedoeld?

Lastige vraag. Ik heb vooral zelf plezier gehad met het schrijven ervan. Zonder andere bedoeling dan om te kijken of ik dit kón, zo'n lang verhaal. Het ligt ook al ruim een jaar heel tevreden in het donker van mijn ordner. Maar als ik een doelgroep moet aanwijzen, zou ik zeggen die lezers die houden van een niet te zwaar, onderhoudend, bij vlagen humoristisch, maar vooral ook (hoop ik) een goed geschreven verhaal.
 
Is het gehele manuscript al af? (wij weten het antwoord maar de lezer nog niet).

Ja, het is af. Maar… ik ben een twijfelaar. En een zwoeger. Ik blijf eindeloos veranderen in de hoop op verbetering. Ik word soms gek van mezelf. Zo twijfel ik hier nog altijd of het laatste hoofdstuk wel nodig is.
 
Sinds wanneer, en op welke manier, ben je met schrijven bezig?

Ik ben in september 2000 begonnen met schrijven bij Rinke Visser in Driebergen, meteen nadat ik in augustus van dat jaar was gestopt met werken. Ik wist al heel lang dat schrijven iets was wat ik in mijn leven nog wilde onderzoeken. Het greep me. In oktober 2004 kwam ik bij Miriam Janssen in variërende schrijfgroepen en daar ben ik nog steeds. Ook heb ik sinds oktober 2005 met vier andere vrouwen een eigen schrijfgroep: Inspirea. Met elkaar beleven we daar ontzettend veel plezier aan.
 
Wie is je favoriete schrijver / wat is je favoriete boek? Waarom?

Heerlijk dat ik die nu eens voluit kan noemen! Het zijn er sinds lang drie: Hella Haasse, Annie M.G. Schmidt en Paul Biegel. Hella Haasse vanwege haar nauwgezetheid, gedegenheid en beeldend vermogen. Annie Schmidt vanwege haar humor, originaliteit en fantasie. Paul Biegel om zijn fantasie en subtiele wijsheid in zijn boeken. Alledrie om hun op eigen specifieke wijze zo prachtig gebruik van de mogelijkheden van taal. Later is daar Renate Dorrestein nog bijgekomen. Om haar gedurfde thema's en haar oprekken van de werkelijkheid tot aan het haast bizarre toe, en haar vlotte schrijfstijl.
Favoriete boeken heb ik te veel om op te noemen en zeker niet alleen van genoemde vier, en zeker ook niet alleen Nederlands. Ik ben nu eenmaal geboren én gevoed als boekenwurm.

Zou je willen dat je boek werd uitgegeven?

Ja, inmiddels wel. Inmiddels, voel ik, ben ik in tien jaren zo gegroeid dat het waarschijnlijk een logisch daaruit voortvloeiende wens is geworden.
 
Heb je een droom op het gebied van schrijven? En zo ja, welke?

Een droom? Ik geef toe: ik heb weleens gefantaseerd over, ooit, een grote roman met een groot thema! Haha! Maar ik kan beter bij mijn eigen leest blijven. Dus nee, niet echt. Vanaf het begin is het mij vooral gegaan om het pure plezier dat schrijven geeft. Eigenlijk houdt mijn droom alleen maar in: beter te worden, alsmaar beter te worden in het omzetten van gedachten en ideeën in taal. Verhalen en gedichten maken. Mijn kinderen en kleinkinderen iets nalaten wat helemaal uit mezelf is gekomen. En als ik daarmee ook anderen plezier kan laten beleven, dan is dat de vervulling.
 
Hoe oud ben je & wat doe je in het dagelijks leven?

Tot mijn vijftigste jaar heb ik, altijd parttime, in het bibliotheek- en boekhandelsvak gezeten. Ik ben nu zestig. Ik heb een man, twee kinderen, twee kleinkinderen en nog een moeder. In mijn gezin steek ik veel tijd. Mijn kleinkinderen zijn behalve inspiratiebron, naast het schrijven mijn grootste hobby. Maar ik hou ook erg van reisjes maken met mijn man, kunst en muziek, wandelen en fietsen, lezen en films, en van mijn vrienden!

18-02-2010