Skip to content
IMG_9049_2

De chronologie:

1949 geboren in Sambas, Indonesië.
1962 – 1968 St. Bonifatiuscollege te Utrecht.
1968 – 1970 Bibliotheek Academie te Tilburg.
1970 – 1981 werkzaam in achtereenvolgens Openbare Bibliotheek Zeist en Boekhandel Jongerius te Bilthoven.
1981 verhuizing naar Enschede.
1982 – 1985 avondopleiding voor de Boek- en Detailhandel te Deventer.
1985 – 2000 werkzaam bij Boek- en Kantoorboekhandel Broekhuis, achtereenvolgens in Hengelo en Enschede.

IMG_0009_5

Schrijven

Al langere tijd speelde ik met de gedachte om aan de slag te gaan met creatief schrijven. Maar mijn werk daarom stopzetten wilde ik niet. Dat veranderde omstreeks de tijd dat ik vijftig ging worden. In 2000 vertrok ik bij Boekhandel Broekhuis en schreef me in bij schrijfdocent Rinke Visser, verbonden aan De Vrije Hogeschool in Driebergen. 

Twintig jaar schrijfplezier

2000 – nu. Ik houd mij nu zo’n 20 jaar bezig met schrijven. Vanaf het begin is het mij gegaan om het pure plezier dat schrijven mij geeft. Ik schrijf van alles: verhalen voor volwassenen, verhalen voor kinderen, autobiografische verhalen, sprookjes, kinderversjes en gedichten.

 

Bernique Touw

In 2004 kwam ik in contact met De Talentuin, en daarin de Schrijverswerkplaats, van schrijfdocente Miriam Janssen. Hier schrijf en leer ik nog steeds in verschillende schrijfgroepen en – retraites.

IMG_6830 - versie 2
_ITV2187

Mijn streven is om steeds beter te worden in het omzetten van gedachten, fantasieën en ideeën in taal. In deze jaren heb ik ook twee kleinkinderen gekregen. Zij zijn, behalve inspiratiebron, een enorme vreugde. Het maakt me blij om hen iets na te kunnen laten dat helemaal uit mezelf is gekomen. Als daaraan ook anderen plezier beleven, is mijn gedroomde wens om te schrijven helemaal vervuld: ik, schrijvertje.

Bernique Touw 2012

Boekje over Vasculitis

Het overkwam me zomaar. Ik werd ziek. Naar aanleiding daarvan schreef ik een boekje, dat wordt gepubliceerd door de Vasculitis stichting. Hier een fragment:

Ik word wakker van de radio die aan is blijven staan. Verdikkeme, dat overkomt me thuis ook weleens. Ik zie op de ronde klok tegenover het bed dat het 03.45 uur is. Het is donker en stil in de kamer. Ik druk lukraak op een paar knoppen en er floept licht aan in het plafond. Op het bedtafeltje staat een kuipje appelmoes. Ik wankel het bed uit om te gaan plassen, infuuspaal aan de hand.

Klik hier om het hele fragment te lezen.